Het vetweefsel van de borst speelt een grote rol bij de progressie van borstkanker, zeker bij vrouwen met overgewicht.

Dat meldt het UZ Gent op basis van een proefschrift van dr. Lore Lapeire.

Onderzoekers van de universiteit keken naar hoe vetweefsel de kankercellen beïnvloedt. "De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat vet geen neutrale toeschouwer van onze gezondheid is", aldus Lapeire in De Morgen. "Ons onderzoek toont nu aan dat vetweefsel, dat bij borstkanker de tumor volledig omgeeft, ook in wisselwerking treedt met die tumor."

More...

Muizen

De onderzoekers vingen de stoffen die door het vet worden afgescheiden op en voegden ze toe aan borstkankercellen. De kankercellen lieten daarop meer tekenen van agressiviteit zien: ze verloren hun compacte organisatie, verspreidden zich makkelijker en groeiden sneller dan in de controlesituatie. "Het eiwit Oncostatine M, dat een specifieke signaalweg (STAT3) in de kankercel activeert, bleek daarvan oorzaak. Dat bevestigden proeven op muizen: een tumor waarbij STAT3 geactiveerd werd, vertoonde opmerkelijk meer bloedvaten rond de tumor."

De resultaten kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling van borsttumoren. "Door ook de impact van de vetweefselomgeving van de tumor in rekening te nemen, kunnen meer gerichte therapieën worden ontwikkeld die de infiltratie van de tumor en eventuele uitzaaiingen tegengaan."

Overgewicht

Ook met obesitas is er een link, volgens de onderzoekers. Vetcellen die een te grote hoeveelheid vet moeten opslaan, komen onder stress te staan en scheiden daardoor een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen af dan het normale vetweefstel. Dat leidt weer tot een slechtere prognose bij borstkanker, blijkt uit het onderzoek.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: