Operatie die borst bespaart, kan beter.

Borsttumoren wegsnijden op de tast is minder effectief dan met behulp van een eenvoudig echoapparaat, stelt onderzoek aan het VUme. Toch gebeurt dat laatste nog nauwelijks. 

De 7000 vrouwen die jaarlijks in Nederland een borstbesparende operatie krijgen, zouden er baat bij hebben als hun chirurg een echoapparaat gebruikt om de kanker in beeld te brengen, stelt een studie aan het Amsterdamse VUme. Volgens de onderzoekers wordt zo nauwkeuriger gesneden, waardoor minder tumorweefsel achterblijft en gezond weefsel wordt gespaard, zodat de borst er beter uitziet na de operatie. het onderzoek waarop radioloog in opleiding Max Haloua morgen aan het Amsterdamse VUmed promoveert, stelt dat door de echo techniek maar in 3 procent van de gevallen tumorweefsel achterblijft, tegenover 10procent bij de andere technieken, veelal snijden op de tast. Haloua's team bekeek daarvoor de verslagen van ruim 9000 borstbesparende operaties die in 2012 en 2013 werden uitgevoerd. Haloau schat dat slechts 5procenten van de Nederlandse borstkankerchirurgen het echoapparaat - precies hetzelfde waarmee je ook een baby in je buik in beeld brengt - inzet. "Terwijl het op vrijwel elke operatiekamer staat."

More...


De borstkanker werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) beaamt dat de echo een hulpmiddel is, maar vindt het apparaat niet zaligmakend. Volgens werkgroepvoorzitter en oncologisch chirurg Marjolein Smidt is ook zonder de echo het aantal gevallen waarin tumorweefsel is achtergebleven in de afgelopen jaren sterkt gedaald. Onder meer door technieken als het markeren van de tumor door middel van radioactieve zaadjes, om de kanker zo nauwkeuriger te kunnen verwijderen.

*bron: Algemeen Dagblad 26-02-2016 Francine Wildenborg

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: